Bütün hukuki alanlarda, uzmanlık ve deneyimi bir araya getiren bağımsız bir avukatlık bürosuyuz. Özel kişilerden, orta ve büyük ölçekli şirketlere, devlet kuruluşlarından, uluslararası holdinglere kadar herkesin hukuki ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermekteyiz.

Bizimle İletişime Geçin

Esentepe Mh. Kasap Sk. No: 12 Kat: 4-5 Şişli/İSTANBUL

Pazartesi-Cuma (09:00 - 18:00)

Bizi Takip Edin

Çalıştığımız tüm alanlar hakkında detaylı bilgi için:

Av. Aslı Merve Çil


Mesafeli Satış Sözleşmesindeki Değişiklikler

Yayımlar

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği 27.11.2014 Tarihli ve 29188 Sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı, mesafeli sözleşmelere ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir.

1 Nisan 2022 tarihinde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da 1 Ekim 2022 itibariyle yürürlüğe girmek üzere birtakım önemli değişiklikler yapılmıştır. İşbu kanunda yapılan değişikliklerle paralel olarak 23.08.2022 Tarihli ve 31932 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ de değişiklikler yapılmıştır. İşbu değişiklikler ile birlikte ön bilgilendirme yükümlülüğü, mal teslimi, cayma hakkı gibi konularda önemli değişiklikler yapılmış, aracı hizmet sağlayıcılara da birtakım ek yükümlülükler getirilmiştir.

Yönetmelik’te yapılan başlıca değişiklikler aşağıdaki gibidir:

  • Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nin kapsamına ilişkin 2. Maddesine; “j) (Ek:RG-23/8/2022-31932)(1)Kısa mesaj aracılığıyla kurulan ve eş zamanlı olarak tamamen ifa edilen abonelik içermeyen katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri ile 23/6/1983 tarihli ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu kapsamındaki bağışlar ve kamu kurumlarınca sunulan katma değerli elektronik haberleşme hizmetleri,” şeklinde (j) bendi eklenerek, bahsi geçen elektronik haberleşme hizmetleri bu yönetmelik kapsamının dışında bırakılmıştır.
  • Yönetmeliğin tanımlara ilişkin 4. Maddesine “i) (Ek:RG-23/8/2022-31932)(1) Aracı hizmet sağlayıcı: Oluşturduğu sistem ile uzaktan iletişim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden gerçek veya tüzel kişiyi,” ve “j) (Ek:RG-23/8/2022-31932)(1) Platform: Kamu hizmetlerinin tek noktadan sunulduğu ortak kamu elektronik platformu hariç olmak üzere, aracı hizmet sağlayıcının mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık etmek üzere oluşturduğu sistemi,” şeklinde (i) ve (j) bentleri ilave edilerek “Aracı hizmet sağlayıcı” ve “Platform” tanımları eklenmiştir.
  • Yönetmeliğin 5. Maddesinde Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 5. maddesinin 1. fıkrasının (b), (c), (ç), (f) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; aynı maddenin 6. fıkrasında yer alan “sağlayıcıya” ibaresi “sağlayıcı ile aracı hizmet sağlayıcıya” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“b) Satıcı veya sağlayıcı ile aracı hizmet sağlayıcının adı veya unvanı, MERSİS numarası veya vergi kimlik numarası,

  1. c) Tüketicinin satıcı veya sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı ile hızlı bir şekilde irtibat kurmasına imkan veren açık adres, telefon numarası ve benzeri iletişim bilgileri ile varsa satıcı veya sağlayıcının adına ya da hesabına hareket edenin kimliği ve adresi,

ç) Satıcı veya sağlayıcı ile aracı hizmet sağlayıcının tüketicinin şikayetlerini iletmesi için (c) bendinde belirtilenden farklı iletişim bilgileri var ise, bunlara ilişkin bilgi,”

“f) Ödeme, ticari reklam ve tanıtımlarında taahhüt edilen süre ile uyumlu teslim veya ifa süresi, teslimat ve ifaya ilişkin diğer bilgiler ile varsa bunlara ilişkin taahhütler ve satıcı veya sağlayıcı ile aracı hizmet sağlayıcının şikayetlere ilişkin çözüm yöntemleri,

  1. g) Cayma hakkının olduğu durumlarda, bu hakkın kullanılma şartları, süresi, usulü, satıcının iade için öngördüğü taşıyıcıya ilişkin bilgi ile malın bu taşıyıcıyla iadesi halinde teslim masrafını geçmemek üzere iade masraf tutarına ve hangi tarafça karşılanacağına, öngörülenin dışında bir taşıyıcıyla iadesi halinde ise iade masrafını tüketicinin karşılayacağına ilişkin bilgiler,”

“(7) (Ek:RG-23/8/2022-31932)(1) Mesafeli sözleşmenin platform üzerinden kurulması halinde aracı hizmet sağlayıcı ön bilgilendirmenin yapılmasından satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumludur. Veri girişinin aracı hizmet sağlayıcı tarafından yapıldığı durumlarda, 1. fıkrada belirlenen zorunlu hususlardaki eksikliklerden ve verilerin doğruluğundan aracı hizmet sağlayıcı sorumludur.”

  • Yönetmeliğin 6. maddesinin 3. ve 4. fıkralarında yer alan “yazılı olarak” ibarelerinden sonra gelmek üzere “veya kalıcı veri saklayıcısı ile” ibareleri ve mesafeli sözleşmenin platform üzerinden kurulması halinde aracı hizmet sağlayıcının düzenlenen yükümlülüklerin yerine getirilmesinden satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu olduğu ve veri girişinin satıcı veya sağlayıcı tarafından yapıldığı durumlar hariç olmak üzere, bilgilendirmelerde bulunulması zorunlu hususlardaki eksikliklerden de aracı hizmet sağlayıcısının sorumlu olduğu hususu eklenmiştir.
  • Yönetmeliğin 7. , 8. Ve 10. maddelerinin 1. fıkralarında yer alan “sağlayıcı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile aracı hizmet sağlayıcı” ibareleri eklenmiştir.
  • Yönetmeliğin 11. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “satıcı veya sağlayıcıya” ibaresi “satıcı, sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcıya” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye “(5) Platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde aracı hizmet sağlayıcı tüketicinin EK’te yer alan formu doldurabilmesi veya cayma beyanını gönderebilmesi için platform üzerinde gerekli sistemi kurmak ve tüketicilerin iletmiş olduğu cayma beyanlarının kendisine ve satıcı veya sağlayıcıya ulaştığına ilişkin teyit bilgisini tüketiciye derhal iletmek zorundadır.” fıkrası eklenmiştir.
  • Yönetmeliğin 12. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“MADDE 12- (1) Satıcı, cayma hakkına konu malın, iade için ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcıya teslim edildiği tarihten itibaren 14 gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Ancak tüketicinin malı, iade için öngörülenin haricinde bir taşıyıcı ile iade etmesi durumunda söz konusu yükümlülük malın satıcıya ulaştığı tarihten itibaren başlar. Platform üzerinden kurulan ve bedelin tahsiline aracılık edilen mesafeli sözleşmelerde aracı hizmet sağlayıcı, teslim sonrası bedelin satıcıya aktarıldığı durum hariç olmak üzere bu fıkrada belirtilen ödemelerin tüketiciye iade edilmesinden satıcı ile birlikte müteselsilen sorumludur.

(2) Malın tesliminden önce cayma hakkının kullanılması durumunda satıcı ile platform üzerinden kurulan ve bedelin tahsiline aracılık edilen mesafeli sözleşmelerde aracı hizmet sağlayıcı, cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten 14 gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.

(3) Hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde cayma hakkının kullanılması durumunda sağlayıcı ile platform üzerinden kurulan ve bedelin tahsiline aracılık edilen mesafeli sözleşmelerde aracı hizmet sağlayıcı, cayma hakkının kullanıldığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.

(4) Satıcı veya sağlayıcı, 1., 2. ve 3. fıkralarda belirtilen tüm geri ödemeleri, 13.maddenin 3. fıkrası hükmü saklı kalmak üzere tüketicinin satın alırken kullandığı ödeme aracına uygun bir şekilde ve tüketiciye herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır. Platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde satıcı veya sağlayıcı adına bedel tahsil etmesi halinde, mal veya hizmetin tüketiciye teslim veya ifası sonrası bedelin satıcıya veya sağlayıcıya aktarıldığı durumlar hariç olmak üzere, aracı hizmet sağlayıcı bu yükümlülüğün yerine getirilmesinden satıcı veya sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumludur. Ödemenin kredi kartı ile yapılmış olması durumunda, 23/2/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu kapsamındaki kart çıkaran kuruluşlar; satıcı, sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcı tarafından aktarılan tutarı, kendilerine ulaşmasını takiben kart hamilinin kullanılabilir limitine tek seferde ilave etmekle yükümlüdür.

(5) Cayma hakkının kullanımında, satıcının iade için öngördüğü taşıyıcıya ilişkin bilgi ile bu taşıyıcıyla malın iadesi halinde teslim masrafını geçmemek üzere belirlenen iade masraf tutarına ve hangi tarafça karşılanacağına, öngörülenin dışında bir taşıyıcı ile malın iadesi halinde iade masrafını tüketicinin karşılayacağına ilişkin bilgilere 5. maddenin 1. fıkrasının (g) bendi kapsamında ön bilgilendirmede yer verilmemesi durumunda, söz konusu masraf satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanır. İade için ön bilgilendirmede belirtilen taşıyıcının, tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmaması durumunda satıcı, ilave hiçbir masraf talep etmeksizin iade edilmek istenen malın tüketiciden alınmasını sağlamakla yükümlüdür. Platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde ise bu bilgilere 5. maddenin 1. fıkrasının (g) bendi kapsamında ön bilgilendirmede yer verilmemesi ya da belirtilen taşıyıcının tüketicinin bulunduğu yerde şubesinin olmaması aracı hizmet sağlayıcıdan kaynaklanıyorsa söz konusu masraf ve yükümlülükler aracı hizmet sağlayıcı tarafından karşılanmak zorundadır.

(6) Platform üzerinden kurulan mesafeli sözleşmelerde, satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin cayma hakkını kullandığına ilişkin kendisine ulaşan bildirimi aracı hizmet sağlayıcıya derhal ulaştırmakla yükümlüdür.”

  • Aynı Yönetmeliğin 12. maddesinden sonra gelmek üzere “Aracı hizmet sağlayıcısının yükümlülükleri” başlığı altında “12/A” maddesi olarak düzenlemeler eklenmiştir. Düzenlemelerle;
  • Aracı hizmet sağlayıcılarının tüketicilerin talep ve bildirimlerini iletmeleri ve takip etmelerine ilişkin sistemi kurmaları ve kesintisiz olarak açık tutmaları ve bu bildirimleri derhal satıcı veya sağlayıcıya iletilmesi hususu,
  • Yönetmelik kapsamına alınan aracı hizmet sağlayıcı faaliyetleri sebebiyle Yönetmelikte yer alan ön bilgilendirme yapılması, teyidi, ön bilgilendirme yapıldığının ispatı konularında aracı hizmet sağlayıcı da satıcı veya sağlayıcı ile müteselsil sorumlu olması,
  • Veri girişinin satıcı veya sağlayıcı tarafından değil de aracı hizmet sağlayıcı tarafından yapılması halinde ön bilgilendirme yükümlülüğü kapsamındaki unsurların eksikliğinden aracı hizmet sağlayıcının sorumlu olması,
  • Bilgilerin saklanması ve kayıt altında tutulmasına ilişkin 3 yıl süreyle işlemlerin saklanması ve ibraz edilmesi ile ilgili aracı hizmet sağlayıcıya sorumluluk yüklenmesi,
  • Satıcı veya sağlayıcı ile aracılık faaliyeti için anlaşma yapan aracı hizmet sağlayıcının anlaşmalara aykırı davranması sonucunda satıcı veya sağlayıcının  mesafeli sözleşmelere ilişkin mevzuata aykırı davranmalarına sebebiyet vermesi dolayısıyla aracı hizmet sağlayıcının sorumlu olması, 
  • Aracı hizmet sağlayıcının satıcı veya sağlayıcının onayı olmadan gerçekleştirdiği indirim ve promosyonların karşılanmaması durumunda ortaya çıkacak olan sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi hallerinden sorumlu tutulması,
  • Aracı hizmet sağlayıcı, platform üzerinde yer alan reklam ve tanıtımlardaki taahhütler ile ön bilgilendirmede yer alan hususların uyumluluğu ve ispatından sorumlu tutulmuştur.
  • Tüketicilerin cayma hakkını kullandığı malı satıcı veya sağlayıcıya ya da yetkilendirilmiş kişiye gönderme süresi olan 10 gün ibaresi ile tüketicilerin cayma hakkını kullandığı malı satıcı veya sağlayıcıya ya da yetkilendirilmiş kişiye gönderme süresi olan 10 gün ibaresi 14 gün olarak değiştirilmiştir.
  • Ön bilgilendirme formunda belirtilmesi halinde ve cayma hakkı kapsamında ön bilgilendirme formunda belirtilen taşıyıcılarla yapılacak iadelerde teslim bedelini geçmemek şartıyla iadeye ait taşıma bedelinden tüketicilerin sorumlu tutulabileceği düzenlenmiştir.
  • Karayolları Trafik Kanunu’na göre tescili zorunlu olan taşınırlar ile kayıt veya tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçları, tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar, canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler, tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler cayma hakkının istisnaları olarak düzenlenmiştir.
  • Aracı hizmet sağlayıcı tüketicinin satıcı veya sağlayıcılar ile yaptıkları işlemlere ilişkin kayıtların 3 yıl boyunca tutulmasından ve istenilmesi halinde bu bilgilerin ilgili kurum ve kuruluşlar ile tüketicilere verilmesinden sorumlu tutulmuştur.
  • Kredi kartı ile ödeme yapmış olan tüketicilere yapılacak geri ödemelere dair kredi kartını çıkaran finans kuruluşlarına getirilmiş olan iade bedelini tek seferde kart limitine ekleme yükümlülüğü 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olup; diğer hükümler ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Yayımlar

Bize Danışın

Covid-19

Hukuki Uyuşmazlıklar ve Davalar

Hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk yapıyor, müvekkillerimizi mahkeme nezdinde temsil ediyoruz.

Gayrimenkul

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren müvekkillerimizin yaşadığı sorunlara yönelik hukuki hizmet…

Birleşmeler ve Devralmalar

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren müvekkillerimize birleşme ve devralma süreçlerinde hukuki…

Fikri Haklar

Marka, telif hakları, alan adı uyuşmazlıkları, haksız rekabet gibi tüm…

İş Hukuku

İş hukuku sorunları ile mücadele konusunda müvekkillerimize hukuki danışmanlık hizmeti…

Alacak Tahsili ve Yapılandırma

İcra ve iflas takiplerinde, alacaklı ya da borçlu sıfatıyla taraf…

Sigorta Hukuku

Müvekkillerimiz ile sigorta şirketleri arasındaki ilişkilere yönelik danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Şirketler Hukuku

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren müvekkillerimize, şirketler hukukuna ilişkin danışmanlık hizmeti…

Kişisel Verilerin Korunması

Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatı kapsamına dair müvekkillerimize hizmet sağlıyoruz.

Taşımacılık ve Lojistik

Deniz, hava, kara yolu taşımacılığı ve lojistik alanlarında hukuki danışmanlık…

Tüketici Hukuku

Ayıplı mal, ayıplı hizmet, satıştan kaçınma gibi tüketici mağduriyetlerinde hukuki…

Aile ve Miras Hukuku

Boşanma, nafaka, velayet mal rejimi sözleşmeleri, evlat edinme gibi alanlarda…
×

Merhaba!

Canlı desteğe hoş geldiniz!
Aşağıdaki bölümden canlı yardıma ulaşabilir ya da mail üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

× Bize Danışın